کاربرد در حسگرها
استفاده از حسگرهای فیبر نوری برای اندازه گیری کمیتهای فیزیکی مانند جریان الکتریکی ، میدان مغناطیسی ، فشار ، حرارت ، جابجایی ،آلودگی آبهای دریا ، تشعشعات پرتوهای گاما و ایکس در سالهای اخیر شروع شده است. در این نوع حسگرها ، از فیبر نوری به عنوان عنصر اصلی حسگر بهره گیری میشود، بدین ترتیب که خصوصیات فیبر تحت میدان کمیت مورد اندازه گیری تغییر یافته و با اندازه شدت کمیت تأثیر پذیر میشود.
کاربردهای نظامی
فیبرنوری کاربردهای بی شماری در صنایع دفاع دارد که از آن جمله میتوان برقراری ارتباط و کنترل با آنتن رادار ، کنترل و هدایت موشکها ، ارتباط زیر دریاییها (هیدروفون) را نام برد.
کاربردهای پزشکی
فیبر نوری در تشخیص بیماریها و آزمایشهای گوناگون در پزشکی کاربرد فراوان دارد که از آن جمله میتوان دزیمتری غدد سرطانی ، شناسایی نارساییهای داخلی بدن ، جراحی لیزری ، استفاده در دندانپزشکی و اندازه گیری مایعات و خون نام برد.
یکي از موارد استفاده از فيبر نوري در اعمال تشخيصي و درماني است . نور در چنين ابزاري ميتواند با بازده بالايي انتقال يابد به همين جهت در دستگاههاي آندوسکوپي، از فيبر نوري براي انتقال نور استفاده ميشود. فيبر نوري همچنين امکان انتقال ليزر به درون بدن را نيز فراهم ساخته که با اين امکان، کاربرد ليزر در موارد تشخيصي و درماني گسترش زيادي يافته است . از جالبترين موارد استفاده از فيبر نوري، آناليزهاي شيميايي و فيزيولوژيکي به طريق درون تني (in vivo) است که در اندازهگيري سرعت جريان خون، اندازهگيري مقدار خون، اندازهگيري فشار در شريانها، مثانه و تعيين مقدار اسيديته خون و ... به کار گرفته ميشود
با بکارگيري آخرين فناوريهاي انتقال نوري، زيرساخت لازم براي تمام کاربردهاي الکترونيکي از قبيل تجارت الکترونيکي، دولت الکترونيکي و بانکداري الکترونيکي فراهم مي شود و ارائه خدمات ارتباطي ارزان، پرسرعت، ايمن و با کيفيت عالي به همه اقشار امکانپذير ميگردد. براي آگاهي هرچه بيشتر از ساختار و نحوه عملکرد شبکه فيبر نوري خبرنگار گروه دانش و فناوري خراسان با مهندس محمدرضا مولوي عضو هيئت علمي و مدير گروه مخابرات دانشکده مخابرات گفتگويي انجام داده است که در پي ميآيد:
استفاده از فيبرنوري چه مزايايي دارد؟ آيا با انتقال امواج از طريق ماهواره قابل مقايسه است؟اولين مزيتي که فيبرنوري دارد اين است که از تمام محيطهاي انتقالي که وجود دارد چه وايرلس و سيمي، و چه هدايت شده و غيرهدايت شده پهناي باند بيشتري به ما ميدهد يعني در حقيقت ميتواند اطلاعات بيشتري ارسال کند. ارتباطات ماهوارهاي تنها فناوري است که ميتواند با فيبرنوري در زمينه انتقال دادهها رقابت کند. ولي چون فرکانس ليزري که استفاده ميشود از فرکانسي که در امواج ماهوارهاي استفاده ميشود بيشتر است بنابراين دادههاي بيشتري از طريق فيبرنوري انتقال داده ميشود.استفاده از فيبرنوري يک روش نسبتا ايمن براي انتقال داده است زيرا برعکس کابلهاي مسي که ديتا را به صورت سيگنالهاي الکترونيکي حمل ميکنند فيبرنوري در مقابل سرقت اطلاعات آسيبپذير نيست. يعني کابل فيبرنوري را نميتوان قطع کرده و اطلاعات را به سرقت برد.
مسئله ديگر ارزان قيمت بودن آن است به ويژه در مقايسه با ارتباطات از طريق ماهواره. يکي ديگر از مزاياي فيبرنوري در مقايسه با کابلهاي سيمي و کواکسيان سبک بودن و راحتي تعبيه آن بين دو نقطه است. نکته بعدي اين است که سيستمهاي کابلي در طول انتقال نياز به تکرارکننده يا ريپيتر زيادتري براي تقويت امواج دارند درحالي که براي يک سيستم کابل نوري به علت افت بسيار کمي که دارد تعداد تکرارکننده کمتري استفاده ميشود بايد گفت هرچه فيبر خالصتر و داراي طول موج بيشتري باشد پورتهاي نور کمتري جذب و تضعيف سيگنال کمتر ميشود و در نتيجه نياز به تکرارکننده که يک سيگنال را دريافت کرده و قبل از ارسال به قطعه بعدي فيبر، آن را تقويت ميکند کاهش مييابد و همين باعث ميشود قيمت تمام شده سيستم پايين بيايد.
از طرف ديگر فيبرهاي نوري از عوامل طبيعي کمتر تاثير ميپذيرند. بدين صورت که ميدانهاي مغناطيسي و يا الکتريکي شديد بر آن هيچ تاثيري نميگذارد و خطر تداخل امواج پيش نميآيد به همين دليل ميتوان آنها را برخلاف کابل مسي از کنار کابلهاي فشار قوي يا ژنراتورهاي برق عبور داد. همچنين خواصي همچون ضد آب بودن آن باعث شده تا از آن، روز به روز به طور گستردهتري استفاده شود.
آيا استفاده از فيبرنوري معايبي هم دارد؟
براي اين که ديگر در فيبرنوري با سيگنال الکتريکي سروکار نداريم بايد از ادواتي مثل تقويتکنندهها و آشکارسازهاي نوري استفاده کنيم که تا حدودي گران است. از سوي ديگر از فيبرنوري فقط ميتوان براي انتقال اطلاعات آن هم به صورت شعاعهاي نوري استفاده کرد و نميتوان براي انتقال الکتريسيته استفاده کرد.
اتصال فيبرنوري به يکديگر بسيار مشکل و وقتگير و نياز به يک کادر فني سطح بالا دارد يکي از ايرادهاي مهمي که به فيبرنوري وارد ميشود اين است که به راحتي کابلها را
نميتوان پيچ و خم داد زيرا زاويه تابش نور در داخل آن تغيير کرده و باعث ميشود نور از سطح آن خارج شود و از طرف ديگر آنها را نميتوان به راحتي قطع کرد و براي قطع آنها نياز به تخصص ويژهاي است چون در غير اين صورت زاويه شکست عوض ميشود.
استفاده از فيبرنوري چه تاثيري در گسترش فناوري اطلاعات و ارتباطات دارد؟
امروزه با توجه به سرعت توليد علم و دانش نياز به افزايش سرعت تبادل آنها بيشتر شده است. دنيا به سمتي ميرود که از ابزاري استفاده کند که با ارائه پهناي باند بيشتر همزمان تعداد بيشتري به راحتي و با سرعت زياد اطلاعات را در اختيار داشته باشند يا همزمان بتوانند به راحتي با موبايل يا تلفن صحبت کنند و به اينترنت وصل شوند و فيبرنوري يکي از فناوريهايي است که ميتواند اين امکان را فراهم کند.
بکارگيري فيبرنوري براي انتقال اطلاعات از سال 1966 شکل گرفت ولي تا سال 1976 عملا در انتقال داده قابل استفاده نبود ولي اکنون شرکتهاي تلويزيون کابلي و شرکتهاي چند مليتي جهت انتقال دادهها و اطلاعات مالي در سراسر جهان و... از فيبرنوري استفاده ميکنند. اکنون در ايران با توجه به زياد شدن کاربران اينترنت، استفاده کنندگان از تلفن ثابت و موبايل و مهمتر از همه به خاطر اين که ايران در مسير شاهراه اطلاعات بين اروپا و چين قراردارد ضرورت استفاده از شبکه فيبرنوري حس شده و بهرهبرداري از آن اجرايي ميشود. البته بايد توجه داشت استفاده از فيبرنوري به موازات استفاده از بقيه سيستمهاي انتقال اطلاعات صورت ميگيرد.
فيبرنوري چه کاربردهاي ديگري دارد؟
استفاده از حسگرهاي فيبرنوري براي اندازهگيري کميتهاي فيزيکي مانند جريان الکتريکي، ميدان مغناطيسي، فشار، حرارت و جابجايي آلودگي آبهاي دريا، سطح مايعات، تشعشعات پرتوهاي گاما و ايکس بهره گرفته ميشود. يکي ديگر از کاربردها فيبرنوري در صنايع دفاعي و نظامي است که از آن جمله ميتوان به برقراري ارتباط و کنترل با آنتن رادار، کنترل و هدايت موشکها و ارتباط زيردرياييها اشاره کرد. فيبرنوري در پزشکي نيز کاربردهاي فراواني دارد از جمله در دزيمتري غدد سرطاني، شناسايي نارساييهاي داخلي بدن، جراحي ليزري، استفاده در دندانپزشکي و اندازهگيري خون و مايعات بدن.
ظرفيت و سرعت زياد و ايمني اطلاعات از دلايل اصلي استفاده از شبکه فيبرنوري است
فيبرنوري در اندازهگيري کميتهاي فيزيکي، صنايع دفاعي و نظامي و پزشکي به کار گرفته ميشود
سیستمهای مخابرات فیبر نوری
گسترش ارتباطات و راحتی انتقال اطلاعات از طریق سیستمهای انتقال و مخابرات فیبر نوری یکی از پر اهمیتترین موارد مورد بحث در جهان امروز است. سرعت دقت و تسهیل از مهمترین ویژگیهای مخابرات فیبر نوری میباشد. یکی از پر اهمیتترین موارد استفاده از مخابرات فیبر نوری آسانی انتقال در فرستادن سیگنالهای حامل اطلاعات دیجیتالی است که قابلیت تقسیم بندی در حوزه زمانی را دارا میباشد. این به این معنی است که مخابرات دیجیتال تامین کننده پتانسیل کافی برای استفاده از امکانات مخابره اطلاعات در پکیجهای کوچک انتقال در حوزه زمانی است.برای مثال عملکرد مخابرات فیبر نوری با توانایی ۲۰ مگا هرتز با داشتن پهنای باند ۲۰ کیلو هرتز دارای گنجایش اطلاعاتی ۰٫۱٪ میباشد. امروزه انتقال سیگنالها به وسیله امواج نوری به همراه تکنیکهای وابسته به انتقال شهرت و آوازه سیستمهای انتقال ماهوارهای را به شدت مورد تهدید قرار دادهاست. دیر زمانی ست که این مطلب که نور میتواند برای انتقال اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد به اثبات رسیدهاست و بشر امروزه توانستهاست که از سرعت فوق العاده آن به بهترین وجه استفاده کند. در سال ۱۸۸۰ میلادی الکساندر گراهام بل ۴ سال بعد از اختراع تلفن موفق به اخذ امتیاز نامه خود در زمینه مخابرات امواج نوری برای دستگاه خود با عنوان فوتو تلفن گردید. در ۱۵ سال اخیر با پیشرفت لیزر به عنوان یک منبع نور بسیار قدرتمند و خطوط انتقال فیبرهای نوری فاکتورهای جدیدی از تکنولوژی و تجارت بهتر را برای انسان به ارمغان آوردهاست. مخابرات فیبر نوری ابتدا به عنوان یک مخابرات از راه دور قرار دادی تلقی میشد که در آن امواج نوری به عنوان حامل یک یا چند واسطه انتقال استفاده میشد. با وجود آنکه امواج نوری حامل سیگنالهای آنالوگ بودند اما سیگنالهای نوری همچنان به عنوان سیستم مخابرات دیجیتال بدون تغییر باقی ماندهاست. از دلایل این امر میتوان به موارد زیر اشاره کرد: ۱)تکنیکهای مخابرات در سیستمهای جدید مورد استفاده قرار میگرفت ۲)سیستمهای جدید با بالاترین تلنولوژی برای داشتن بیشترین گنجایش کارآمدی سرعت و دقت طراحی شده بود. ۳)انتقال به کمک خطوط نوری امکان استفاده از تکنیکهای دیجیتال را فراهم میساخت. این مطلب نیاز انسان را به دسترسی به مخابره اطلاعات رابه صورت بیت به بیت پاسخگو بود
توانایی پردازش اطلاعات در حجم وسیع: از آنجایی که مخابرات فیبر نوری دارای کارایی بالاتری نسبت به سیمهای مسی سنتی هستند بشر امروزی تمایل چندانی برای پیروی از سنت دیرینه خود ندارد و توانایی پردازش حجم وسیعی از اطلاعات در مخابره فیبر نوری او را مجذوب و شیفته خود ساختهاست.
آزادی از نویزهای الکتریکی:بافت یک فیبر نوری از جنس پلاستیک یا شییشه به دلیل رسانندگی انتخاب میشود.در نتیجه یک حامل موج نوری میتواند از پتانسیل موثر میدانهای الکتریکی در امان باشد. از قابلیتهای مهم این نوع مخابرات میتوان به امکان عبور کابل حامل موج نوری از میان یک میدان الکترومغناطیسی قوی اشاره کرد که سیگنالهای نام برده بدون آلودگی از پارازیتهای الکتریکی و یا سیگنالهای مداخله گر به حد اکثر کارایی خود خواهند رسید.